NOVÁ SEDLICA: Kvalitný med z tunajších úľov odoberali aj čokoládovne Kolín

25.09.2010 Snina

Nová Sedlica 25. septembra (TASR) – Kvalitný med, ktorý sa dorábal v lesoch okolo Novej Sedlice, preslávil obec nielen na východe Slovenska, ale i v zahraničí.
Od medovej baby, ako nazývali miestnu chovateľku včiel, ho dokonca odoberali aj české čokoládovne v Kolíne.
Ak sa dnes návštevníci tohto najvýchodnejšieho kúta Slovenska vyberú na niekoľkokilometrovú túru lesnou cestou smerom na severovýchod, dôjdu na Lúku Medovej baby. Nazvali ju podľa Žofie Maťašovskej, ktorá sa do Novej Sedlice presťahovala so svojím manželom v roku 1928 z Poľska. Ten pracoval v lese a ona sa spolu so svojimi deťmi viac ako 25 rokov venovala včelárstvu.
\"Ona mala veľmi veľa včiel v Beskyde, distribuovala med aj do Čiech, ona mala kvalitný med, \" hovorí 74-ročný rodák z Novej Sedlice Mikuláš Karbuník. Medová baba sa vraj s dcérami starala o 80 až 100 úľov.
Ako spomienka na túto skromnú a pracovitú ženu tu stojí drevená plastika, ktorú v roku 2002 vytvoril Marek Žitňan. Autorom myšlienky umiestniť plastiku na tejto lúke je výtvarník Andrej Smolák.
Podľa Karbuníka kedysi k tomuto miestu viedla úzkokoľajná železnica slúžiaca na zvoz vyťaženého dreva. Tú však po vojne zrušili a postavili cestu pre mechanizmy.
Na lúke sa nachádza zrubový včelín, ktorý tu postavili lesníci v roku 1997 a kde včely stále produkujú med, pochádzajúci z rastlín z okolitých lesov a lúk.
V týchto miestach sa počas 2. svetovej vojny odohrali aj prudké boje, keď pri oslobodzovacích bojoch zahynuli stovky vojakov. Na ich pamiatku postavili na okraji lúky malý pomník. Podľa Karbuníka bolo vtedy množstvo domov v obci vypálených a veľa ľudí z dediny, podobne ako on so svojou rodinou, sa ukrývalo v tunajších lesoch.
 

Vyberte región